De familie Cammaert heeft op 31 augustus een kookworkshop verzorgd met heerlijke hapjes voor de borrelplank. Heeft u deze workshop gemist? We hebben de recepten voor jullie uitgeschreven.
Veel kookplezier!
1. De gezonde hapjes
Benodigdheden:
* Soepstengel
* Smeuïge kruidenkaas
* Sla
* Gedroogde Zeeuwse ham
Dip de soepstengel in de kruidenkaas. Vouw het blaadje sla samen met het plakje ham om de soepstengel heen.
Benodigdheden:
* Krulsla
* Komkommer
* Kruidenkaas
* Kleine stukjes kaas
* Gesneden worteltjes
* Gehakte peterselie
Snijd de komkommer in schuine stukken (circa 5 cm). Hol de komkommer vervolgens uit. Vul de komkommer met een stukje sla, wat worteltjes, 2 hoekjes kaas en een lepeltje kruidenkaas. Strooi vervolgens de gehakte peterselie erover.
2. Bietenchips
Vraag aan een akkerbouwer in de buurt of je een suikerbiet van hem mag hebben.
Schil de biet en snijdt hem in grove stukken. Snijdt deze stukken vervolgens in dunne kleinere plakjes.
Verhit de zonnebloemolie. Als deze warm is kunnen de plakjes worden toegevoegd. Als ze beginnen te verkleuren mogen ze eruit gehaald worden. Laat de plakjes afkoelen op keukenpapier.
3. Gebraden varkensworst met appel
Benodigdheden:
* Varkensworst (van de slager)
* Appel
Snijdt de varkensworst in stukjes en braad deze zonder toevoeging van olie of boter in de pan.
Was de appel, verwijder het klokhuis en snijdt hem in partjes. Smelt 15 gr boter in een pan en voeg de appels met 25 gr. suiker, 1/4 theelepel kaneel en 1/4 theelepel citroensap toe. Meng het geheel goed en bak het ongeveer 5 minuten op middelhoog vuur. De suiker gaat karamelliseren en geeft een mooi laagje aan de appel.
4. Rode bietenburger
Benodigheden:
* 400 gr. rode bieten
* 125 gr. havermout
* 2 gesnipperde uien
* 3 eieren
* Peper/ zout
* 200 gr. gemalen kaas
* 2 teentjes knoflook
Pureer de rode bieten en snipper de uien. Voeg deze toe, alsook de knoflook en de gemalen kaas. Goed mengen. Voeg dan de eieren en de havermout toe. Breng dit op smaak met peper en zout. Bak de burgers vervolgens in de pan of bbq tot ze bruin zien.
5. Broodkrans
Benodigheden:
* 3 eieren
* 200 ml melk
* 1 bosje peterselie
* 1 gesnipperde ui
* 200 gr. gebraden gehakt
* 250 gr. brood in blokjes gesneden
* 1 teentje knoflook
Klok de eieren en melk door elkaar. Voeg de peterselie, ui, gehakt en knoflook toe. Doe de blokjes brood erbij en meng alles goed door elkaar. Zet in het midden van de ingevette springvorm een vuurvast kommetje. Schik het broodmengsel eromheen. Bak de krans vervolgens 20 minuten in de oven op 210 graden.
6. Kaaskoekjes
Benodigdheden:
* 150 gr. boter
* 150 gr. oude kaas
* 1/2 tl gerookte paprikapoeder
* 1/2 tl zout
* 225 gr. bloem
* peper
* Kaas
* Maanzaad
* Lijnzaad
Doe de boter in een kom en klop deze romig. Meng de geraspte kaas en paprikapoeder erdoor. Breng dit op smaak met peper en zout. Voeg tot slot de bloem toe en kneed dit met je handen tot je een bal kunt vormen. Wikkel het in plastic en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.
Rol het deeg uit tot een 1/2 cm. Steek of snijd koekjes uit en leg ze op een bakplaat. Bak deze circa 20-25 minuten in de oven op 180 graden.
7. Tomatentaartje
Benodigheden:
* Quichedeeg
* Tomaten
* Milde mosterd
* Geraspte oude kaas
Steek rondjes uit het quichedeeg ter grote van je vormpjes. Vet jouw vormpjes in. Leg het quichedeeg erin en bestrijk het met mosterd. Strooi de kaas erover. Snijd de tomaten in dikke schijven. Leg 1 schijf in het vormpje en bestrooi deze met zout, peper en italiaanse kruiden. Bak hem vervolgens circa 20 minuten in de oven op 215 graden.
8. Rode uienhapje
Benodigdheden:
* Rode uien
* Bladerdeeg
* 1 tl gedroogde tijm
* Geraspte kaas
* Gemalen zwarte peper
* Mini muffinvorm (ingevet)
* Olijfolie
Bladerdeegplakjes in vieren snijden. Verdeel deze over de muffinvorm. Uien in ringen snijden en aanfruiten in 2 eetlepels olijfolie op middelhoog vuur. Tijm en zwarte peper toevoegen. 15 minuten laten stoven op laag vuur. Verdeel een beetje kaas op het bladerdeeg en verdeel vervolgens de uien over de bladerdeelplankjes in de vorm. Strooi de rest van de gemalen kaas over de uien. Bak het vervolgens circa 20 minuten in de oven op 180 graden.
9. Spek met aardappelvulling
Benodigdheden:
* Aardappelen koken
* Fijngesneden bieslook en appel
* Peper en zout
* Yoghurtmayonaise
Pureer de aardappelen met een stamper. Voeg de fijngesneden bieslook en appel toe en breng het op smaak met peper en zout. Voeg de yoghurtmayonaise toe.
Bak de spek uit. Bekleed een rolletje met aluminiumfolie. Het nog warme spek errond winden en laten afkoelen. Het koude rolletje spek eraf schuiven en opvullen met de aardappelvulling.
10. Broodchips
Benodigdheden:
* Stokbrood
* Gehakte tijm/ rozemarijn
* Grof zeezout
Snijd een stokbrood in dunne plakjes (2 mm). Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk deze met olijfolie. Bestrooi ze met gehakte tijm en rozemarijn of met grof zeezout. Rooster ze in de oven in 10 minuten krokant op 200 graden.
11. Pastasalade
Benodigheden:
* Zeeuwse spinazie pasta
* Stukjes kip
* Kaasvlokken
* Rucola
* Heksenkaas/ sweet chilisaus
Kook de spinaziepasta volgens de verpakking. Marineer de kipstukjes en braad deze aan. Laat de kipstukjes op keukenpapier afkoelen. Maak met een kaasschaaf dunne schilfers van de kaas.
Meng de pasta met het vlees. Voeg de heksenkaas of sweet chilisaus naar smaak toe. Meng net voor het opeten de kaasvlokken en de rucola erdoor.