Recept kookworkshop ‘De borrelplank’

De familie Cammaert heeft op 31 augustus een kookworkshop verzorgd met heerlijke hapjes voor de borrelplank. Heeft u deze workshop gemist? We hebben de recepten voor jullie uitgeschreven.
Veel kookplezier!

1. De gezonde hapjes

Benodigdheden:
* Soepstengel
* Smeuïge kruidenkaas
* Sla
* Gedroogde Zeeuwse ham

Dip de soepstengel in de kruidenkaas. Vouw het blaadje sla samen met het plakje ham om de soepstengel heen.

Benodigdheden:
* Krulsla
* Komkommer
* Kruidenkaas
* Kleine stukjes kaas
* Gesneden worteltjes
* Gehakte peterselie

Snijd de komkommer in schuine stukken (circa 5 cm). Hol de komkommer vervolgens uit. Vul de komkommer met een stukje sla, wat worteltjes, 2 hoekjes kaas en een lepeltje kruidenkaas. Strooi vervolgens de gehakte peterselie erover.

2. Bietenchips

Vraag aan een akkerbouwer in de buurt of je een suikerbiet van hem mag hebben.

Schil de biet en snijdt hem in grove stukken. Snijdt deze stukken vervolgens in dunne kleinere plakjes.
Verhit de zonnebloemolie. Als deze warm is kunnen de plakjes worden toegevoegd. Als ze beginnen te verkleuren mogen ze eruit gehaald worden. Laat de plakjes afkoelen op keukenpapier.

3. Gebraden varkensworst met appel

Benodigdheden:
* Varkensworst (van de slager)
* Appel

Snijdt de varkensworst in stukjes en braad deze zonder toevoeging van olie of boter in de pan.
Was de appel, verwijder het klokhuis en snijdt hem in partjes. Smelt 15 gr boter in een pan en voeg de appels met 25 gr. suiker, 1/4 theelepel kaneel en 1/4 theelepel citroensap toe. Meng het geheel goed en bak het ongeveer 5 minuten op middelhoog vuur. De suiker gaat karamelliseren en geeft een mooi laagje aan de appel.

4. Rode bietenburger

Benodigheden:
* 400 gr. rode bieten
* 125 gr. havermout
* 2 gesnipperde uien
* 3 eieren
* Peper/ zout
* 200 gr. gemalen kaas
* 2 teentjes knoflook

Pureer de rode bieten en snipper de uien. Voeg deze toe, alsook de knoflook en de gemalen kaas. Goed mengen. Voeg dan de eieren en de havermout toe. Breng dit op smaak met peper en zout. Bak de burgers vervolgens in de pan of bbq tot ze bruin zien.

5. Broodkrans

Benodigheden:
* 3 eieren
* 200 ml melk
* 1 bosje peterselie
* 1 gesnipperde ui
* 200 gr. gebraden gehakt
* 250 gr. brood in blokjes gesneden
* 1 teentje knoflook

Klok de eieren en melk door elkaar. Voeg de peterselie, ui, gehakt en knoflook toe. Doe de blokjes brood erbij en meng alles goed door elkaar. Zet in het midden van de ingevette springvorm een vuurvast kommetje. Schik het broodmengsel eromheen. Bak de krans vervolgens 20 minuten in de oven op 210 graden.

6. Kaaskoekjes

Benodigdheden:
* 150 gr. boter
* 150 gr. oude kaas
* 1/2 tl gerookte paprikapoeder
* 1/2 tl zout
* 225 gr. bloem
* peper
* Kaas
* Maanzaad
* Lijnzaad

Doe de boter in een kom en klop deze romig. Meng de geraspte kaas en paprikapoeder erdoor. Breng dit op smaak met peper en zout. Voeg tot slot de bloem toe en kneed dit met je handen tot je een bal kunt vormen. Wikkel het in plastic en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.
Rol het deeg uit tot een 1/2 cm. Steek of snijd koekjes uit en leg ze op een bakplaat. Bak deze circa 20-25 minuten in de oven op 180 graden.

7. Tomatentaartje

Benodigheden:
* Quichedeeg
* Tomaten
* Milde mosterd
* Geraspte oude kaas

Steek rondjes uit het quichedeeg ter grote van je vormpjes. Vet jouw vormpjes in. Leg het quichedeeg erin en bestrijk het met mosterd. Strooi de kaas erover. Snijd de tomaten in dikke schijven. Leg 1 schijf in het vormpje en bestrooi deze met zout, peper en italiaanse kruiden. Bak hem vervolgens circa 20 minuten in de oven op 215 graden.

8. Rode uienhapje

Benodigdheden:
* Rode uien
* Bladerdeeg
* 1 tl gedroogde tijm
* Geraspte kaas
* Gemalen zwarte peper
* Mini muffinvorm (ingevet)
* Olijfolie

Bladerdeegplakjes in vieren snijden. Verdeel deze over de muffinvorm. Uien in ringen snijden en aanfruiten in 2 eetlepels olijfolie op middelhoog vuur. Tijm en zwarte peper toevoegen. 15 minuten laten stoven op laag vuur. Verdeel een beetje kaas op het bladerdeeg en verdeel vervolgens de uien over de bladerdeelplankjes in de vorm. Strooi de rest van de gemalen kaas over de uien. Bak het vervolgens circa 20 minuten in de oven op 180 graden.

9. Spek met aardappelvulling

Benodigdheden:
* Aardappelen koken
* Fijngesneden bieslook en appel
* Peper en zout
* Yoghurtmayonaise

Pureer de aardappelen met een stamper. Voeg de fijngesneden bieslook en appel toe en breng het op smaak met peper en zout. Voeg de yoghurtmayonaise toe.
Bak de spek uit. Bekleed een rolletje met aluminiumfolie. Het nog warme spek errond winden en laten afkoelen. Het koude rolletje spek eraf schuiven en opvullen met de aardappelvulling.

10. Broodchips

Benodigdheden:
* Stokbrood
* Gehakte tijm/ rozemarijn
* Grof zeezout

Snijd een stokbrood in dunne plakjes (2 mm). Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk deze met olijfolie. Bestrooi ze met gehakte tijm en rozemarijn of met grof zeezout. Rooster ze in de oven in 10 minuten krokant op 200 graden.

11. Pastasalade

Benodigheden:
* Zeeuwse spinazie pasta
* Stukjes kip
* Kaasvlokken
* Rucola
* Heksenkaas/ sweet chilisaus

Kook de spinaziepasta volgens de verpakking. Marineer de kipstukjes en braad deze aan. Laat de kipstukjes op keukenpapier afkoelen. Maak met een kaasschaaf dunne schilfers van de kaas.
Meng de pasta met het vlees. Voeg de heksenkaas of sweet chilisaus naar smaak toe. Meng net voor het opeten de kaasvlokken en de rucola erdoor.

Recepten kookworkshop 29 maart 2023

Op 29 maart 2023 is er een kookworkshop georganiseerd bij verscentrum Sandee in Kamperland. Heeft u de kookworkshop gemist, maar wilt u wel graag aan de slag in de keuken? Hieronder vindt u de heerlijke recepten van deze avond. Veel kookplezier! Recept voor bloemkool...
Recepten

Kookworkshop 29 maart 2023

Ben jij ook benieuwd naar de smaak van Zeeuwse streekproducten? Kom dan naar onze kookworkshop! Na deze avond kun je gemakkelijk thuis aan de slag met deze heerlijke gezonde gerechten! Deelname is gratis! Er is ruimte voor max. 20 personen. Opgeven is verplicht!...
Tarwe

Workshop ‘Communiceren kun je leren’ – 27 februari 2023

Een goede communicatie is het sleutelwoord tot vele successen! Maar wat is goede communicatie? En wanneer gebruik je deze communicatieskills voor jouw eigen bedrijf?Het project Zeeuwse Kringloop is een driejarig Leaderproject waarbij het ZAJK, het Zeeuws Land &...

Recept kookworkshop 6 september 2022

De rode biet staat in de hoofdrol!! Voor, hoofd en na met rode biet. Voorgerecht: Carpaccio van rode biet met pestodressingIn plaats van rood rauwe runderlende, gebruiken wij de prachtige rode biet voor deze carpaccio. In balsamico ingelegde biet vormt de basis die je...

Kookworkshop 6 september 2022

Ben jij ook benieuwd hoe je een biologische rode biet kunt omtoveren tot een heerlijk bietencarpaccio, bietenburger en als toetje chocomouse met biet? Kom dan naar onze vegan kookworkshop! Na deze avond kun je gemakkelijk thuis aan de slag met deze heerlijke gezonde...
Koe in de wei

Etentje bij de boer

Ben jij ook benieuwd wat erbij komt kijken voordat er een stuk je vlees, plakje kaas of toetje op je bord ligt ?Kom dan op excursie bij het melkveebedrijf van de familie de Hoop. Ga in gesprek met de boer, proef de sfeer op de boerderij en neem een kijkje bij de...

Recept kookworkshop 13 juni 2022

Op 13 juni is er een kookworkshop georganiseerd op het akkerbouwbedrijf van de familie van de Velde uit Dreischor. Heeft u de kookworkshop gemist, maar wilt u wel graag aan de slag in de keuken? Hieronder vindt u de heerlijke recepten van deze avond. Voorgerecht:...
Zeeuwse Kringloop

Kookworkshop op de boerderij!

Op 13 juni wordt er een kookworkshop georganiseerd op een akkerbouw en fruitteeltbedrijf in Dreischor. Benieuwd wat voor lekkere producten Zeeland te bieden heeft? Geef je dan snel op, want vol = vol! Stuur een mailtje naar info@zajk.nl.
Buitenlesdag

Nationale Buitenlesdag

5 april 2022 Op 5 april is het de nationale buitenlesdag! Diverse boerderijen in de provincie Zeeland bieden een leuke buitenlesdag (of dagdeel) aan voor leerlingen van het VO onderwijs. Ben jij benieuwd naar de mogelijkheden? Stuur een mailtje naar:...
Communicatietraining Scalda

Communicatie training

21 maart 2022 Op 21 maart wordt er een communicatie middag georganiseerd voor de studenten van het Scalda Groencollege in Goes.  De studenten van de opleidingen teelt, loonwerk en veehouderij krijgen drie workshops die gericht zijn op de verbetering van hun...