De rode biet staat in de hoofdrol!!
Voor, hoofd en na met rode biet.
Voorgerecht: Carpaccio van rode biet met pestodressing
In plaats van rood rauwe runderlende, gebruiken wij de prachtige rode biet voor deze carpaccio. In balsamico ingelegde biet vormt de basis die je naar eigen smaak kan aanvullen met kleurrijke en smaakvolle toppings, zoals sinaasappel, rucola, pestodressing en eetbare bloemen.
Ingrediënten:
– 2 rode bieten
– 2 el balsamico
– 50 ml olijfolie
– 5 takken basilicum
– 1 teentje knoflook
– 1 eetlepel edelgist
– 50 gr cashewnoten
Topping: rucola, fijngesneden sinaasappel, gehakte pistachenootjes
1. Schil de bieten en haal de uiteindjes van de bieten af. Snijd flinterdunne plakjes van ongeveer 1 mm dik van de biet op een mandoline. Doe de dunne plakjes biet in een schaal en schenk balsamico azijn en zout over de biet en meng, zodat alle bietjes goed bedekt zijn met de dressing. Het zuur zal de bietjes zachter maken. Laat deze minstens één uur staan.
2. Doe voor de pestodressing de basilicum, knoflook, edelgist, olijfolie en cashewnoten in een blender en blend het tot een mooie gladde dressing.
3. Leg voor het opmaken van de carpaccio’s de plakjes biet in een mooie vorm op de borden. Leg de verschillende toppings op de biet en maak af met de pestodressing en een paar blaadjes rucola.
Hoofdgerecht: De bietenburger
Deze bietenburgers laten menig carnivoor het vlees vergeten. De sappige biet in combinatie met tofu zorgen voor stevige burgers.
– 500 gr tofu
– 300 gr rauwe biet
– 2 el sojasaus
– 3 el maïzena
1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
2. Schil de bieten en verwijder de uiteindes. Rasp de bieten met een rasp of in de keukenmachine. Doe de geraspte biet in een zeef en laat dit zo even staan. Het vocht kan uit de bieten lekken.
3. Snijd de tofu in blokjes van 2 cm. Leg ze op een platte schaal en dep de tofu droog met een theedoek. Probeer zoveel mogelijk vocht uit de tofu op te nemen.
4. Doe de tofu, sojasaus en maïzena in een keukenmachine en draai de tofu tot een dikke massa. Dit kan best een paar minuten duren.
5. Meng de geraspte biet met het tofumengsel. Voeg eventueel wat extra maïzena toe als het mengsel nog te dun is om ballen van te maken.
6. Verdeel het mengsel in 4 porties en vorm er burgers van met je handen. Bak de burgers in de pan aan beide kanten 2 minuten.
7. Bekleed een bakplaat met bakpapier en bak de burgers nog 20 minuten af in de oven.
Nagerecht: Chocolade mouse met romige bietensaus
Chocolade en rode biet zijn zeer goede smaakvrienden. Dat heb je vast ook al wel eens geproefd in een red velvet taart.
Ingrediënten:
– 1 blikje kokosmelk
– Pure chocolade
– Aquafave: het vocht van 1 blik kikkererwten
– 100 ml havermelk
– 1 rode biet
– 1 el agavesiroop
1.Hak de chocola in kleine blokjes
2.Doe de kokosmelk in een pan en verwarm het tot het kookt. Zet dan het vuur uit.
3.Doe de blokjes chocola bij de kokosmelk en roer totdat de chocola is gesmolten in de kokosmelk. Zoet dit met 1 eetlepel agavesiroop of eventueel meer naar eigen smaak.
4.Verdeel het chocolademengsel over glaasjes of bakjes en laat minstens 3 uur opstijven in de koelkast.
5.Doe de aquafave in een blender en blend totdat het schuimig wordt. Snijd de biet in kleine blokjes en kook voor 10 minuten in havermelk. Mix de yoghurt door gekookte biet met havermelk met een staafmixer. Spatel de luchtige aquafave door het bietenmengsel en breng op smaak met een beetje agavesiroop.